WAT IS HET DOEL VAN ROTARY?

ROTARY

ROTARY een service organisatie.
De oud-president van Rotary International, Bill Robins, zei op 23 februari 1975, ter ere van het 70-jarig bestaan van Rotary: "Rotary's eerste opdracht is om mensen te vormen tot toegewijde, betrokken mensen. Rotary moet niet altijd gemeten worden aan zijn materiele successen. Integendeel: zijn ware maatstaf zou kunnen zijn het soort mensen, dat het vormt. Niettegenstaande grote sommen geld en waardevolle projecten - want noden moeten met alle beschikbare middelen worden bestreden - is Rotary: zijn daadkracht. Mannen/vrouwen, die bereid zijn zowel iets van zichzelf als van hun geld te willen geven, mannen/vrouwen, die een fakkel aansteken en die omhoog houden, zodat anderen kunnen volgen."
Rotary is een service-organisarie. Dat wil zeggen: De leden steunen op verschillende wijze hun medemensen. Dit alles zonder onderscheid van ras, geloof of politieke mening. Met andere woorden: Rotary is een levenshouding. Rotary is ook een wereldomvattende kameraadschap. "Dienen" betekent hier het bevorderen van een beter internationaal begrip. Dit Rotary-ideaal is natuurlijk zo oud als de wereld. Rotary tracht deze idealen echter nu te realiseren met de hem ter beschikking staande (totale) middelen. En wel via de vier zogenaamde "avenues".
Het is een eer lid te zijn van een Rotaryclub. Niet omdat het een elite-club is, maar omdat men als Rotarian samen met anderen in staat gesteld wordt het Rotary-ideaal uit te dragen, dat luidt: “Het aanmoedigen en versterken van de wil om te dienen.

HOE HET ALLEMAAL BEGON.

Rotary is de oudste organisatie van serviceclubs ter wereld. Rotary ontstond in een tijdperk, dat enigszins vergelijkbaar is met de huidige tijd. De groei van met name de grote steden in de Verenigde Staten bracht een groot probleem met zich mee. De ethiek in het zakenleven kwam ernstig in de verdrukking. In Chicago, dat in de laatste 25 jaar van de negentiende eeuw, van 5000 naar 4 miljoen inwoners groeide, maakte een jonge advocaat, Paul Harris, zich ongerust over dit feit. Om die onverschilligheid in de menselijke verhoudingen op zijn minst bespreekbaar te maken met gelijkgestemden, nodigde hij op de koude winteravond van 23 februari 1905 drie vrienden uit. Dat waren: Sylvester Schiele - kolenhandelaar, Gustavus Loehr - mijnbouwingenieur en Hiram Shorey - kleermaker.

De eerste vier Rotarians: (v.l.n.r) Gustavus Loehr,
Silvester Schiele, Hiram Shorey, en oprichter Paul Harris.

Deze eerste keer kwamen ze bijeen in het kantoor van Gus Loehr. Dat was kamer 711 in het Unitygebouw aan de North Dearborn Street 127 in Chicago. Het kantoor staat er nog steeds en is in 1985 als Rotarymuseum ingericht.

Paul Harris
Het idee van Paul Harris was om zakenmensen, die ook moeite hadden met de verwording van de ethiek in die dagen in de Verenigde Staten, elkaar tijdens regelmatige ontmoetingen beter te leren kennen. Uit de discussie op die avond ontstond het plan om met de leiders uit verschillende beroepsgroepen wekelijks bij elkaar te komen. Steeds in het kantoor van een deelnemer. Zo ontstond het rotatieprincipe, waarvan de naam Rotary is afgeleid.

Paul Harris

Omdat communicatie een voorwaarde voor een dergelijke club is, werd als vijfde lid de drukker, Harry Ruggles gevraagd, waardoor de Rotaryclub van Chigaco een feit was. Uit deze kleine club groeide een wereldomvattende organisatie van meer dan 1,2 miljoen leden, die allemaal, meewerkend aan de uitbreiding van de activiteiten, het Rotary- ideaal van het eerste uur onderschrijven.

Het Rotary Wiel
Het Rotary wiel bestaat uit een tandwiel met 24 tanden, 6 spaken en een spiesleuf. Het is uitgevoerd in de kleuren blauw en goud en draagt de tekst ROTARY INTERNATIONAL. Het Rotary-embleem heeft geen symbolische betekenis en mag niet voor commerciele doeleinden worden gebruikt.

4x4wintertrail

Een tot 2012 jaarlijks terugkerend evenement op de zaterdag voor 5 december was de 4x4WINTERTRAIL. Vanaf 2003 werd er op de crossbaan in Heerde door Rotary Club Oldebroek-Elburg een wintertrail voor 4x4 wagens georganiseerd voor een goed doel. Al met al een zeer succesvolle fundraiser die over de jaren ruim €100.000,- op heeft gebracht voor diverse doelen.