Leo Blokhuis, Don Leo de popprofessor. 28 maart te gast bij Rotary Club Oldebroek.

Inschrijven >>>>

Leo Blokhuis geniet landelijke bekendheid als “popprofessor”, gezien zijn encyclopedische kennis van de popmuziek. Deze geuzennaam komt van Matthijs van Nieuwkerk, Leo is zijn rechterhand in zijn eindejaarsprogramma “Top 2000 a gogo”. De “top 2000” wordt al sinds het begin van het nieuwe millennium uitgezonden op radio 2 . Matthijs placht hem ook wel “Don Leo” te noemen. Meer recente info o.a. over zijn tours en boeken is ook te vinden op zijn site www.leoblokhuis.nl

EO
Leo Blokhuis (Zevenbergen, 1961) werd geboren als zoon van een Nederlands-gereformeerd predikant. Hij groeide op in Wezep in een gezin van acht kinderen. Later verhuisden ze naar Schiedam toen zijn vader aldaar benoemd werd. Van beroep is Leo grafisch ontwerper. Hij studeerde aan de "Evangelische School voor de Journalistiek" in Amersfoort, waarvoor hij een stage liep bij de EO. Volgens de overlevering probeerde hij middels een zelf samengesteld bandje indruk te maken op een van de secretaresses. Deze tape viel bij echter bij velen in de smaak, ondermeer bij Tom Herlaar. De EO-presentator: “Leo bouwde mooi op en hij durfde wat. Een muzieksamensteller moet niet zomaar wat uit de kast rukken. Er moet ritme in de opbouw zitten. Hij moet toonsoorten bij elkaar zoeken voor een mooie doorstart”. De EO nam hem vervolgens in vaste dienst. Bij de christelijke omroep stelde hij Muziekmotief samen op Radio 3.

The Osmond Brothers
Leo kwam in aanraking met popmuziek in de vroege jaren zeventig, toen hij kennismaakte met “Crazy Horses” van “The Osmond Brothers”, ook wel “The Osmonds” genoemd. Zijn moeder kon niet nalaten om telkens te benadrukken dat rock-‘n’-roll duivelse muziek was, de naam was immers afgeleid van seks op de achterbank. Leo komt in interviews regelmatig terug op deze anekdote. Het beeld van een dwarse puber die zich middels zijn muziekvoorkeur afzet tegen het weinig frivole milieu waarin hij opgroeide is onterecht. Hij laat zich nooit negatief uit over vroeger en gaat nog altijd naar de kerk als gelovig mens.

Youth for Christ
Van 1986 tot 1993 was hij werkzaam voor het aan Youth for Christ verbonden jongerentijdschrift “Aktie” . Bij die jongerenorganisatie hield hij zich bezig met het tekenen en de opmaak van het clubblad . Van juni 1989 tot februari 1990 was hij eindredacteur, daarna tot juni 1993 hoofdredacteur.

2 meter sessies
Na deze tijd werkte de "popprofessor" een aantal jaren bij de VARA, waar hij medewerking verleende aan de 2 meter sessies van Jan Douwe Kroeske, de titel is een verwijzing naar zijn lengte. “Hij is een soort Geert Mak van de popgeschiedenis aan het worden”, zei Jan. ”Als hij in de Top 2000 à gogo aan het woord is, dan kietelt dat mij om ook weer eens in mijn oude plaatjes te gaan grasduinen.” In het genoemde programma stonden akoestisch uitgevoerde live-opnamen, onder leiding van Douwe Kroeske en Blokhuis centraal.

For The Record
Leo blokhuis maakt samen met Mart Smeets al jaren het muziekprogramma "For The Record”, immer uitgezonden aan de randen van de nacht. Leo produceert, Mart presenteert. Momenteel presenteert Blokhuis tevens een programma op KX Radio, het online muziekstation van Vara-dj Rob Stenders.

Theatervoorstelling Leo Blokhuis en Ricky Koole
Harmonium
Samen met zijn huidige vrouw Ricky maakte Leo zijn eerste theatervoorstelling, getiteld “Harmonium”. Daarin brachten ze vergeten liedjes en componisten onder de aandacht. Ricky vertolkte de nummers, onder begeleiding van gitaristen Wouter Planteijdt en Eric van Dijsseldonk. Leo verhaalde daarbij uit de rijke pophistorie. Volle zalen waren hun deel in het theaterseizoen 2007-2008.

Laagland
Van januari tot maart 2010 gingen ze op dezelfde voet voort langs de theaters, ditmaal met de voorstelling “Laagland". Wegens overweldigend succes vindt er een reprise plaats met een meer uitgebreide band, van januari tot april 2011. Op de site van Ricky Koole staat daarover vermeld: “Ricky en Leo duiken dieper de muziek in - Ricky zingt en Leo vertelt - verkennen het spannende grensgebied waar muzikale genres elkaar overlappen, waar country en soul elkaar tegenkomen, waar de Ierse en Afrikaanse traditie elkaar raken. Een persoonlijke ontdekkingstocht door de verlaten uiterwaarden van de muziek. Een programma over heimwee, over het grote verlangen en over liedjes die grenzen overgaan, rivieren oversteken maar zich altijd bewust blijven van hun wortels.”

Buitenstaanders
In hun derde theaterprogramma, Buitenstaanders, gaan Ricky Koole en Leo Blokhuis op zoek naar de echte buitenstaanders in de muziek. Creatieve geesten die niet voor de hand liggende keuzes durven te maken, muzikanten die het lef hebben de gebaande paden te verlaten. De prachtige muziek waar ook op radio en tv amper of helemaal geen plek voor is, wordt liefdevol onder de aandacht gebracht.

Pop Media Prijs
Op donderdag 10 januari 2008, tijdens "Noorderslag" kreeg Blokhuis de veertiende Pop Media Prijs (voorheen de Pop Pers Prijs) in Groningen uitgereikt . Een citaat uit het juryrapport: "Hier schrijft iemand met een grote liefde voor muziek." Aan de Pop Media Prijs was een geldbedrag verbonden van € 2.500. Leo kreeg de oeuvreprijs vooral voor zijn boeken over popmuziek zoals “Het plaatjesboek” en “Grijsgedraaid”. De prijs is bedoeld als stimulering van de Nederlandse popjournalistiek. Tegenwoordig schrijft de “Popprofessor” als freelancer artikelen voor o.a. Revolver, Nieuwe Revu en Vara TV Magazine.

Tijdens de bijeenkomst d.d. 28 maart in Wezep bestaat tevens de mogelijkheid om boeken van Leo te kopen en te laten signeren door de schrijver zelf.

Bibliografie

  • Klein cultureel woordenboek van de popmuziek (2006, samen met Matthijs van Nieuwkerk)
  • Grijsgedraaid: liedjes en lijstjes uit de popgeschiedenis (2006), een reis door de geschiedenis van de popmuziek aan de hand van vijftien liedjes en hun verhaal. Daarnaast is dit boek doorspekt met allerlei persoonlijke voorkeurslijstjes.
  • Het Plaatjesboek (2007), de opzet is gelijk aan “Grijsgedraaid”. Als extra heeft dit boek een cd met daarop de beschreven songs.
  • City to city (2009) heeft als uitgangspunt tien muzikale steden. Tien literaire rondleidingen van metropolen met een grote muzikale erfenis. Ook deze uitgave is voorzien van een cd, met tien liedjes
  • Late for the sky (2010) Ode aan de muziek en de bijbehorende singer-songwriters van de WestCoast van de U.S. Voorzien van 4 cd's.
  • The Sound Of The South (2011) Liedjes en verhalen uit het zuiden van de Verenigde Staten, vergezeld voor 4 cd's.
  • Haags Speelkwartier (2012) scenes uit de muziekwinkel.

 

Copyright ® Rotary Club Oldebroek